Baguette
Baguette tradition Francaisse.
Soort recept: Grootbrood, Krokant, Zuurdesem
Land van oorsprong: Frans
Trefwoorden: Frankrijk, Picnick, Zomer
Aantal: 7 halve baguettes
Auteur: Carel van Driel
Deeg
- 1000 gram Patentbloem 100%
- 200 gram Desem (eigengemaakt) 20%
- 20 gram Zout 2%
- 10 gram Gist (verse) 1%
- 600 gram Water 60%
Deeg maken
Kneed een deeg van alle grondstoffen, maar hou 10-15% water achter.
Voeg de helft van dit water na 4 minuten toe aan het deeg, en het restant bijna aan het einde van de kneedtijd, en kneed het niet helemaal door het deeg.
Zorg dat de deeg temperatuur 25°C is.
Doe het deeg nu in een met olijfolie ingesmeerde schaal of bak, en dek die af met plastic.
Laat het deeg op een warme plek +/- 30 minuten rijsen.
Geef het deeg nu een doorslag, door middel van het te vouwen.
Laat het nu nogmaals +/- 90 minuten rijsen.
Stort het deeg nu op een bebloemde ondergrond, en weeg het af in stukken van 250 gram.
Vorm het de deeg stukjes nu tot baguettes en leg ze tussen kleedjes.
Laat ze +/- 60 minuten rijsen.
Zet na 30-45 minuten de oven, met de bakplaten of bakstenen er in, aan op 250°C (220°C hete lucht) zodat die goed warm kunnen worden
Plaats nu met behulp van een plankje de baguettes op bakpapier en snijd ze op de gebruikelijke manier in met een mesje.
Schuif dit nu in de oven op de hete bakplaten of stenen en bak ze in +/- 20 minuten af op 230°C of 200°C hete lucht.