Baguette

Baguette tradition Francaisse.
Soort recept: Grootbrood, Krokant, Zuurdesem
Land van oorsprong: Frans
Trefwoorden: Frankrijk, Picnick, Zomer
Aantal: 7 halve baguettes
Auteur: Carel van Driel

Benodigdheden

  • Kneder of keukenmachine

Ingrediënten

Deeg

  • 1000 gram Patentbloem 100%
  • 200 gram Desem (eigengemaakt) 20%
  • 20 gram Zout 2%
  • 10 gram Gist (verse) 1%
  • 600 gram Water 60%

Werkwijze

Deeg maken

  • Kneed een deeg van alle grondstoffen, maar hou 10-15% water achter.
  • Voeg de helft van dit water na 4 minuten toe aan het deeg, en het restant bijna aan het einde van de kneedtijd, en kneed het niet helemaal door het deeg.
  • Zorg dat de deeg temperatuur 25°C is.
  • Doe het deeg nu in een met olijfolie ingesmeerde schaal of bak, en dek die af met plastic.
  • Laat het deeg op een warme plek +/- 30 minuten rijsen.
  • Geef het deeg nu een doorslag, door middel van het te vouwen.
  • Laat het nu nogmaals +/- 90 minuten rijsen.
  • Stort het deeg nu op een bebloemde ondergrond, en weeg het af in stukken van 250 gram.
  • Vorm het de deeg stukjes nu tot baguettes en leg ze tussen kleedjes.
  • Laat ze +/- 60 minuten rijsen.
  • Zet na 30-45 minuten de oven, met de bakplaten of bakstenen er in, aan op 250°C (220°C hete lucht) zodat die goed warm kunnen worden
  • Plaats nu met behulp van een plankje de baguettes op bakpapier en snijd ze op de gebruikelijke manier in met een mesje.
  • Schuif dit nu in de oven op de hete bakplaten of stenen en bak ze in +/- 20 minuten af op 230°C of 200°C hete lucht.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons even weten hoe het was.