Brioches

Lekker rijke brood. Om lekker stukken vanaf te scheuren.
Soort recept: Basis recepten, Grootbrood, Zuurdesem
Land van oorsprong: Frans
Trefwoorden: Bij de koffie en de thee., kerst, Picnick, Zomer
Aantal: 12 Brioches
Auteur: Carel van Driel

Benodigdheden

  • Deegkrabber
  • Bekken
  • Litersmaat
  • Brioche blikken. Maar andere vormen, zoals een tulband, zijn uiteraard ook goed.

Ingrediënten

  • 1800 gram Patentbloem 100%
  • 400 gram zuur desem 20%
  • 180 gram Gist 10%
  • 18 gram Zout 2%
  • 180 gram Witte basterdsuiker 10%
  • 360 gram ei 20%%
  • 540 gram melk +/-30%
  • 450 gram Roomboter 25%

Werkwijze

  • Maak van alle grondstoffen een goed afgekneed deeg 25°C
  • Laat het deeg +/- 20 minuten rijzen.
  • vouw het deeg een paar keer dubbel, en laat het nogmaals 20 minuten rijzen.
  • Weeg de deeg stukjes van 50 gram af en vorm tot bolletjes.
  • Plaats de bolletjes in een royale met roomboter ingevet Brioche blik.
  • Strijk de Brioche 2X met ei.
  • Laat ze +/- 60 minuten rijzen.
  • Bak ze af op +/- 220°C of 190°C hete lucht in 20-25 minuten.

Notities

19-12-20 gebruikt om tulbandjes mee te maken.
De helft gebruikt voor met Nutela gevulde bolletjes. Die waren goed gelukt. De Nutela was wel vrij stevig geworden, waarschijnlijk door een te hoge temperatuur. Dus proberen korter te bakken, door ze met ei te bestrijken. Dat zelfde geld ook voor de met rozijnen gevulde tulbandjes. Strijken me ei.
Er zat +/- 110% vulling op het deeg.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons even weten hoe het was.