Cake (warme methode)
Geeft een luchtige cake.
Soort recept: Banket, Beslag, Gebak
Land van oorsprong: internationaal
Trefwoorden: Bij de koffie en de thee., Oma’s gebak
Aantal: 4125 gram gebakken cake
Auteur: Carel van Driel
Keukenmachine
Weegschaal
Cake blik
Kwast
- 1000 gram ei
- 500 gram Fijne kristalsuiker
- 500 gram Witte basterdsuiker
- 25 gram Citroenrasp
- 1000 gram Roomboter
- 1100 gram Patentbloem
- 10 gram Bakpoeder
- 10 gram Zout
Verwarm het suiker ei mengsel au bain marie tot 50°C en klop het tot stand.
Smelt, in de tussen tijd, de boter au bain marie tot deze volledig gesmolten is.
Laat het ei suiker mengsel nog even rustig op halve snelheid doordraaien.
Giet nu de gesmolten boter met een flinke straal erbij, terwijl de machine draait.
Stop de machine, en zeef de bloem en het bakpoeder boven op de rest, en roer dit er ook doorheen.
Zodra alles goed gemengd is stoppen met roeren.
Dit nu in een goed beboterde cake blik gieten.
Bakken op 165°C of 135°C hete lucht in 60 minuten.
Dit recept geeft een luchtigere cake dan die van de koude methode. Maar is niet geschikt voor vullingen zoals rozijnen en zo, omdat die doordat het beslag zo vloeibaar is, naar de bodem van het blik zakken.
De cake bakt van zich zelf mooi recht/vlak omhoog.
Voor het blik wat ik gebruik is 700 gram (gebakken gewicht) echt max.
Eventueel 20% ei vervangen door dooiers, geeft een nog malsere cake.