Hollandse koffie broodjes.

Hollandse koffiebroodjes

Rijk gevulde koffiebroodje met rozijnen, krenten en gele-room.
Soort recept: Gevuld, Kleinbrood
Land van oorsprong: Holland
Trefwoorden: Bij de koffie en de thee., Kerstgebak, Picnick, vrij tijd
Aantal: 20 koffiebroodjes

Ingrediënten

Deeg

  • 500 gram Patent bloem 100%
  • 50 gram Gist 10%
  • 10 gram Zout 2%
  • 25 gram Citroenrasp 5%
  • 50 gram Roomboter 10%
  • 50 gram Ei 10%
  • 200 gram Water 40%

Vulling

  • 300 gram Rozijnen en/of Krenten Mag ook iets anders zijn. Chocolade druppels.
  • 500 gram Gele room

Gele room

  • 250 gram Melk
  • 50 gram Suiker
  • 20 gram Custard poeder
  • 1 stuks Eidooier

Abrikozen moes

  • 1 pot Abrikozenjam

Glazuur

  • 200 gram Poedersuiker
  • 1 blikje Gecondenseerde melk

Werkwijze

Rozijnen en krenten laten wellen.

  • Doe de rozijnen en de krenten in een bakje, en vul dit bakje met warm water(40C) tot dat alles net onder water zit.

Gele room koken.

  • Doe de suiker de Custard poeder en de eidooier in een kom en voeg zoveel koude melk toe totdat het de dikte van yoghurt ongeveer heeft.
  • Breng de rest van de melk aan de kook.
  • Zodra de melk kookt neem je hem van het vuur, en giet je ongeveer de helft bij het eerste mengsel, en roer dit direct goed door elkaar en giet het daarna weer in de pan bij de rest van de melk. Plaats dit terug op het vuur en laat dit, onder goed roeren, even aan de kook komen. En klaar is je gele room.
  • Stort dit nu op een groot bord, en dek het af met een beetje vers houd folie. Plaats het nu in de koelkast.

Rozijnen en krenten

  • schud de rozijnen en de krenten in een vergiet of zeef en laat ze goed uitlekken.

Deeg kneden

  • Kneed van alle grondstoffen, onder DEEG, een lekker soepel deegje. Niet langer kneden als dat nodig is.
  • Laat het deeg even 10 minuten rusten/ontspannen.
  • Rol nu het deeg uit tot een plak van 50X50 voor ronde koffiebroodjes. Of 35X70 voor lange koffiebroodjes
  • Verdeel de 500 gram gele room netjes over de gehele plak.
  • Voor de ronde koffie broodjes: verdeel de rozijnen en de krenten over de gehele plak
    En rol deze vervolgens op.
  • Voor de rechte koffie broodjes: verdeel de rozijnen en de krenten over 2/3 van de plak.
    Vouw vervolgens de plak waar geen vulling op zit, naar binnen. En vervolgens nogmaal vouwen om zo 3 lagen te krijgen.
  • Snij de koffie broodjes op 2,5cm voor de ronde, en 4 cm voor de lange broodjes.
  • Leg ze dicht op elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat, springvorm of taartpan . Maximaal 1 vinger ruimte houden. Anders worden ze te droog.
  • Laat de broodjes 30-45 minuten rijzen, zodat ze ongeveer tegen elkaar zitten.
  • Verwarm de oven nu voor op 240C normaal of 210C hete lucht.
  • Bak ze kort af. 7 minuten maximaal.
  • Na het bakken direct insmeren met lekkere abrikozen moes.

Glazuur

  • Maak van bakpapier een cornetje.
  • Doe +/- 100 gram Gecondenseerde melk in een ruime schaal, en voeg hier zoveel poedersuiker aan toe, tot dat het bijna niet meer te roeren is.
  • Verwarm het nu in de magnetron tot +/- 40C. Dan word het weer dik vloeibaar.
  • Doe nu de glazuur in het cornetje en versier de koffiebroodje hiermee.

Notities

Doe de broodjes, als ze afgekoeld zijn in een gesloten plastic bak of zak. Zodat ze niet uitdrogen.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons even weten hoe het was.

Geef een reactie

Rating recept