Oliebollen

Lekkere voor de jaar wisseling.
Soort recept: Beslag, Gevuld, Grootbrood
Land van oorsprong: Holland
Trefwoorden: Bij de koffie en de thee., Jaarwisseling
Aantal: 50 oliebollen
Auteur: Carel van Driel

Benodigdheden

  • Weegschaal
  • Keukenmachine
  • Een ruime schaal of emmer.
  • Schuimspaan
  • ijslepel Nr16 +/- 5.5-6 centimeter doorsnede.
  • Een elektrische frituurpan.
  • Of een redelijk hoge hapjespan. Dat is eigenlijk nog handiger. Maar dan moet je wel een goede thermometer hebben, om de temperatuur in de gaten te houden.

Ingrediënten

  • 1000 gram Patentbloem 100%
  • 75 gram Gist (verse) 7.5%
  • 15 gram Zout 1.5%
  • 100 gram zuur desem 10%
  • 1000 gram Melk 100% 30°C
  • 75 gram Roomboter 7.5% Zacht! Tegen vloeibaar aan.

Vulling

  • 200 gram Rozijnen
  • 150 gram Krenten
  • 100 gram Appelblokjes
  • 50 gram Gedroogde abrikozen In blokjes gesneden.
  • 30 gram Gember in siroop (uitgelekt) in blokjes gesneden
  • 20 gram Citroenrasp

Werkwijze

  • Los de verse gist op in de lauwe warme melk. Is belangrijk. Anders heb je klontjes.
  • Meng nu met de rest van de grondstoffen tot een glad beslag (deegtemperatuur +/- 24°C)
  • Laat het beslag 10-15 minuten rijzen.
  • Roer nu voorzichtig, met een pollepel, de vulling er doorheen.
  • Laat het geheel nu 45-60 minuten rijzen, tot het in volume verdubbeld is
  • Verwarm in de tussen tijd de pan met olie tot 180°C
  • schep nu, met behulp van een ijslepel, oliebollen in de hete olie.
  • Bak ze in +/- 8 minuten gaar.
  • Als je de pan vol met oliebollen geschept heb, zet je de timer op 6 minuten. Als de timer dan af gaat, dan begin je ze rustig uit de olie te scheppen, en op keuken papier te leggen, zodat ze goed uit kunnen lekken. Dan hebben ze ruim 8 minuten gebakken.

Notities

Een paar op en aanmerkingen.
Toen ik de oliebollen voor het eerst proefde , dacht ik, mmhh wat mis ik? Nou dat kan ik je vertellen. Je mist ten eerste de normale hoeveelheid zout, 1% in plaats van normaal 1,5-2%. En er zit geen extra suiker in het deeg. 
Op zich vind ik het niet eens zo slecht. Vooral omdat je meestal toch poedersuiker over de oliebollen doe. Dan zijn ze toch al zoet genoeg. Maar omdat ik ook nog zuurdesem gebruikt had heb ik toch het zout wel iets verhogen naar 1,5%.
Zorg dat de pan elke keer weer goed op temperatuur is voordat je begin met scheppen.
Voor de rest waren ze erg goed gelukt. De extra appel, gember, gedroogde abrikoos en cranberry deden het ook erg goed. 
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons even weten hoe het was.