Ontbijtkoek

Soort recept: Gebak
Land van oorsprong: Nederland
Trefwoorden: Bij de koffie en de thee.
Aantal: 3 Ronde koeken
Auteur: Carel van Driel

Benodigdheden

  • Weegschaal
  • Deegkrabber
  • Keukenmachine
  • Pan
  • Bakpapier

Ingrediënten

Gronddeeg

  • 500 gram Roggebloem 00
  • 400 gram Honing
  • 240 gram Water
  • 50 gram oude koek

Afwerken koekdeeg

  • 215 gram Honing
  • 12 gram Koekkruiden
  • 16 gram Bakpoeder
  • 4 gram Ammonium

Werkwijze

Gronddeeg maken

  • Breng de honing het water en de oude koek rustig aan de kook.
  • Zeef, in de tussen tijd, de roggebloem in de keukenmachine.
  • Zodra het honing mengsel goed kookt, dit direct door een zeef bij de roggebloem gieten, en dit goed mengen.
  • Zorg dat alles zo snel mogelijk goed door elkaar zit. Dus even een paar keer goed bijkrabben.
  • Het gronddeeg moet uiteindelijk minimaal 65°C zijn.
  • Dit deeg nu direct, in een met olie ingesmeerde, schaal scheppen, in smeren met olie, en direct uit elkaar drukken tot een plak niet dikker dan 3 centimeter.
  • Dek het deeg nu af met plastic, en laat het afkoelen.
  • Laat de gronddeeg nu 2 tot 14 dagen op een koele plek staan.

Ontbijtkoek afmaken.

  • Doe de gronddeeg weer in de keukenmachine, en meng het door elkaar, maar niet langer dan strik nodig is.
  • Voeg nu de honing toe en draai dit er doorheen.
  • Zodra de honing weg is kunnen de kruiden er doorheen.
  • En hierna de bakpoeders. Deze niet langer doormengen dan strik nodig.
  • Verdeel het deeg, met natte handen, over 3 met bakpapier beklede springvormen van +/- 19 centimeter.
  • Druk het deeg mooi gelijkmatig plat, en bestijk het hierna met halfvolle koffiemelk.
  • De koek liefst direct bakken op 160°C (hetelucht) in 45 minuten.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons even weten hoe het was.