Soort recept: Gebak
Land van oorsprong: Nederland
Trefwoorden: Bij de koffie en de thee.
Aantal: 3 Ronde koeken
Auteur: Carel van Driel
Weegschaal
Deegkrabber
Keukenmachine
Pan
Bakpapier
Gronddeeg
- 500 gram Roggebloem 00
- 400 gram Honing
- 240 gram Water
- 50 gram oude koek
Afwerken koekdeeg
- 215 gram Honing
- 12 gram Koekkruiden
- 16 gram Bakpoeder
- 4 gram Ammonium
Gronddeeg maken
Breng de honing het water en de oude koek rustig aan de kook.
Zeef, in de tussen tijd, de roggebloem in de keukenmachine.
Zodra het honing mengsel goed kookt, dit direct door een zeef bij de roggebloem gieten, en dit goed mengen.
Zorg dat alles zo snel mogelijk goed door elkaar zit. Dus even een paar keer goed bijkrabben.
Het gronddeeg moet uiteindelijk minimaal 65°C zijn.
Dit deeg nu direct, in een met olie ingesmeerde, schaal scheppen, in smeren met olie, en direct uit elkaar drukken tot een plak niet dikker dan 3 centimeter.
Dek het deeg nu af met plastic, en laat het afkoelen.
Laat de gronddeeg nu 2 tot 14 dagen op een koele plek staan.
Ontbijtkoek afmaken.
Doe de gronddeeg weer in de keukenmachine, en meng het door elkaar, maar niet langer dan strik nodig is.
Voeg nu de honing toe en draai dit er doorheen.
Zodra de honing weg is kunnen de kruiden er doorheen.
En hierna de bakpoeders. Deze niet langer doormengen dan strik nodig.
Verdeel het deeg, met natte handen, over 3 met bakpapier beklede springvormen van +/- 19 centimeter.
Druk het deeg mooi gelijkmatig plat, en bestijk het hierna met halfvolle koffiemelk.
De koek liefst direct bakken op 160°C (hetelucht) in 45 minuten.