Rijstevlaai
Lekker met slagroom en chocolade
Soort recept: Banket, Gevuld, Grootbrood
Land van oorsprong: Holland
Trefwoorden: Bij de koffie en de thee., uit school, vlaai
Aantal: 5 vlaaien 24 centimeter
Auteur: Carel van Driel
Vlaaideeg
- 750 gram Patentbloem 100%
- 45 gram Gist (verse) 6%
- 10 gram Zout 1,5%
- 75 gram witte basterd suiker 10%
- 300 gram Boter 40%
- 388 gram Melk 45%
Vulling
- 2000 gram Melk
- 400 gram Pap rijst
- 150 gram Eidooier
- 200 gram Suiker-1
- 150 gram Eiwit
- 100 gram Suiker-2
Decoratie
- 1200 gram Slagroom
- 120 gram Suiker
- 1 doos Melkchocolade vlokken
Rijst koken
Breng de grotere pan met +/- 3 centimeter water aan de kook, ten behoeven van de au bain marie.
Breng te gelijkertijd de melk samen met de rijst voorzichtig aan de kook, in de kleinere pan.
Zodra de melk kookt. de pan in de au bain marie plaatsen, en de rijst nu onder regelmatig roeren, langzaam gaar laten worden. +/- 15 minuten.
Zodra de rijst gaar is, deze in een vlakke schaal storten en afgedekt met plastic folie in de koelkast laten afkoelen.
Vlaaideeg
Maak van alle ingredienten onder vlaaideeg een kort gekneed deeg. Zodra alle grondstoffen goed door elkaar gekneed zijn stoppen met kneden.
Verdeel dit eventueel in stukken van 350 gram, en maak er bollen van.
Dek de deegbollen af met plastic, en laat ze 15 minuten rijzen.
Rol nu de bol in etappes uit tot een plak die ruim (2Cm) over de vlaaipan heen valt.
Vulling maken
Het is de bedoeling om de rijstepap vulling zo luchtig mogelijk te maken.
Klop het eiwit en de suiker-2 op met een keuken machine tot het goed stand heeft.
Roer de eidooiers en de suiker-1 goed door elkaar.
Roer nu het dooier suiker mengsel door de afgekoelde rijstepap.
Spatel vervolgens voorzichtig het opgeklopte schuim er door.
Schep nu de vulling in de met deeg beklede vlaaivorm, en verdeel hem netjes.
Bakken
Bak de vlaai nu af op +/- 210°C (180°C hete lucht) in +/- 20 minuten.
Zodra de vlaai enigzinds hanteerbaar is deze uit de vorm halen, en op een rekje laten afkoelen.
Decoreren
zorg dat de vlaai echt goed afgekoeld is, voor dat je met decoreren begint.
Klop de slagroom samen met de suiker op, tot ze mooi stevig is.
Verdeel de slagroom met een spuitzak en een groot kartelspuit over de gehele vlaai.
Strooi er nu wat chocolade vlokken overheen.
Succes verzekerd. Eet smakelijk.