Rijstevlaai met slagroom.

Rijstevlaai

Lekker met slagroom en chocolade
Soort recept: Banket, Gevuld, Grootbrood
Land van oorsprong: Holland
Trefwoorden: Bij de koffie en de thee., uit school, vlaai
Aantal: 5 vlaaien 24 centimeter
Auteur: Carel van Driel

Benodigdheden

  • Een kookpan en een tweede iets grotere pan t.b.v. de au bain marie.
  • Keukenmachine
  • Vlaaipan 24 centimeter.

Ingrediënten

Vlaaideeg

  • 750 gram Patentbloem 100%
  • 45 gram Gist (verse) 6%
  • 10 gram Zout 1,5%
  • 75 gram witte basterd suiker 10%
  • 300 gram Boter 40%
  • 388 gram Melk 45%

Vulling

  • 2000 gram Melk
  • 400 gram Pap rijst
  • 150 gram Eidooier
  • 200 gram Suiker-1
  • 150 gram Eiwit
  • 100 gram Suiker-2

Decoratie

  • 1200 gram Slagroom
  • 120 gram Suiker
  • 1 doos Melkchocolade vlokken

Werkwijze

Rijst koken

  • Breng de grotere pan met +/- 3 centimeter water aan de kook, ten behoeven van de au bain marie.
  • Breng te gelijkertijd de melk samen met de rijst voorzichtig aan de kook, in de kleinere pan.
  • Zodra de melk kookt. de pan in de au bain marie plaatsen, en de rijst nu onder regelmatig roeren, langzaam gaar laten worden. +/- 15 minuten.
  • Zodra de rijst gaar is, deze in een vlakke schaal storten en afgedekt met plastic folie in de koelkast laten afkoelen.

Vlaaideeg

  • Maak van alle ingredienten onder vlaaideeg een kort gekneed deeg. Zodra alle grondstoffen goed door elkaar gekneed zijn stoppen met kneden.
  • Verdeel dit eventueel in stukken van 350 gram, en maak er bollen van.
  • Dek de deegbollen af met plastic, en laat ze 15 minuten rijzen.
  • Rol nu de bol in etappes uit tot een plak die ruim (2Cm) over de vlaaipan heen valt.

Vulling maken

  • Het is de bedoeling om de rijstepap vulling zo luchtig mogelijk te maken.
  • Klop het eiwit en de suiker-2 op met een keuken machine tot het goed stand heeft.
  • Roer de eidooiers en de suiker-1 goed door elkaar.
  • Roer nu het dooier suiker mengsel door de afgekoelde rijstepap.
  • Spatel vervolgens voorzichtig het opgeklopte schuim er door.
  • Schep nu de vulling in de met deeg beklede vlaaivorm, en verdeel hem netjes.

Bakken

  • Bak de vlaai nu af op +/- 210°C (180°C hete lucht) in +/- 20 minuten.
  • Zodra de vlaai enigzinds hanteerbaar is deze uit de vorm halen, en op een rekje laten afkoelen.

Decoreren

  • zorg dat de vlaai echt goed afgekoeld is, voor dat je met decoreren begint.
  • Klop de slagroom samen met de suiker op, tot ze mooi stevig is.
  • Verdeel de slagroom met een spuitzak en een groot kartelspuit over de gehele vlaai.
  • Strooi er nu wat chocolade vlokken overheen.
  • Succes verzekerd. Eet smakelijk.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons even weten hoe het was.

Geef een reactie

Rating recept