Soort recept: Grootbrood, Kleinbrood
Land van oorsprong: Holland, internationaal, Nederland
Trefwoorden: challa, kerst, Züpfe
Aantal: 1 brood van 900 gram deeg.
Auteur: Carel van Driel
Keukenmachine (optie)
Grote schaal (optie)
Deegsteker (optie)
Bakplaat
Bakpapier
Litersmaat
Plastic folie
Kwast
Weegschaal
- 750 gram Patentbloem
- 7,5 gram Droge gist
- 15 gram zout
- 52,5 gram witte basterd suiker
- 52,5 gram Roomboter
- 450 gram water
Maak van alle ingredienten een goed afgekneed deeg. +/-25°C
Laat het deeg 15-20 minuten rijzen. Sla het daarna door en laat het nogmaals 15-20 minuten rijzen.
Verdeel het nu in de gewenste hoeveelheden. 3X100 gram 4X75 gram enzovoort.
Maak van de deegstukjes bolletjes, en leg ze onder plastic zodat ze niet uitdrogen.
Vorm nu, voor elk vlechtbrood het gewenste aantal bolletjes, tot puntbroodjes.
Rol deze in etapes uit tot de gewenste lengte.
Vorm ze nu tot een vlechtbrood, en plaats dit op de bakplaat.
Bestrijk het vlechtbrood nu met losgeklopt ei.
Laat het vlechtbrood +/- 60 minuten rijzen in de narijs.
Bak de broden af. De bak temperatuur en tijd is afhankelijk van het gewicht van het brood.Voor vlechtbroden van 6X55gram zou ik minstens 20 minuten op 200-210C bakken.