Vlechtbrood en broodjes

Lekkere rijk brood recept. Lijkt wel een beetje op Brioche.
Soort recept: Grootbrood, Kleinbrood, Zuurdesem
Land van oorsprong: internationaal
Trefwoorden: challa, kerst, Züpfe
Aantal: 6 broden van 300 gram deeg.
Auteur: Carel van Driel

Benodigdheden

  • Keukenmachine (optie)
  • Grote schaal (optie)
  • Deegsteker (optie)
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Litersmaat
  • Plastic folie
  • Kwast
  • Weegschaal

Ingrediënten

  • 1000 gram Patentbloem 100%
  • 50 gram Gist (verse) 5%
  • 15 gram zout 1,5%
  • 100 gram witte basterd suiker 10%
  • 100 gram Roomboter 10%
  • 50 gram ei 5%
  • 400 gram water 40%

Werkwijze

  • Maak van alle ingredienten een goed afgekneed deeg. +/-25°C
  • Laat het deeg +/- 30 minuten rijzen onder plastic.
  • Verdeel het nu in de gewenste hoeveelheden. 3X100 gram 4X75 gram enzovoort.
  • Maak van de deegstukjes bolletjes, en leg ze onder plastic zodat ze niet uitdrogen.
  • Vorm nu, voor elk vlechtbrood het gewenste aantal bolletjes, tot puntbroodjes.
  • Rol deze in etapes uit tot de gewenste lengte.
  • Vorm ze nu tot een vlechtbrood, en plaats dit op de bakplaat.
  • Bestrijk het vlechtbrood nu met losgeklopt ei.
  • Laat het vlechtbrood +/- 60 minuten rijzen in de narijs.
  • Bak de broden af op 180°C +/- 10 minuten.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons even weten hoe het was.