Vlechtbrood

Soort recept: Grootbrood, Kleinbrood
Land van oorsprong: Holland, internationaal, Nederland
Trefwoorden: challa, kerst, Züpfe
Aantal: 1 brood van 900 gram deeg.
Auteur: Carel van Driel

Benodigdheden

  • Keukenmachine (optie)
  • Grote schaal (optie)
  • Deegsteker (optie)
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Litersmaat
  • Plastic folie
  • Kwast
  • Weegschaal

Ingrediënten

  • 750 gram Patentbloem
  • 7,5 gram Droge gist
  • 15 gram zout
  • 52,5 gram witte basterd suiker
  • 52,5 gram Roomboter
  • 450 gram water

Werkwijze

  • Maak van alle ingredienten een goed afgekneed deeg. +/-25°C
  • Laat het deeg 15-20 minuten rijzen. Sla het daarna door en laat het nogmaals 15-20 minuten rijzen.
  • Verdeel het nu in de gewenste hoeveelheden. 3X100 gram 4X75 gram enzovoort.
  • Maak van de deegstukjes bolletjes, en leg ze onder plastic zodat ze niet uitdrogen.
  • Vorm nu, voor elk vlechtbrood het gewenste aantal bolletjes, tot puntbroodjes.
  • Rol deze in etapes uit tot de gewenste lengte.
  • Vorm ze nu tot een vlechtbrood, en plaats dit op de bakplaat.
  • Bestrijk het vlechtbrood nu met losgeklopt ei.
  • Laat het vlechtbrood +/- 60 minuten rijzen in de narijs.
  • Bak de broden af. De bak temperatuur en tijd is afhankelijk van het gewicht van het brood.
    Voor vlechtbroden van 6X55gram zou ik minstens 20 minuten op 200-210C bakken.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons even weten hoe het was.