Roer het roggemeel en het water door elkaar in een oud yoghurt emmertje, en doe de deksel er los op. Zet het weg op een warme plek 30-35°C.
Zodra het goed begint te bubbelen en zuur begint te ruiken, is het klaar voor de volgende stap.
Dag 4
Roer de bloem en het water door het roggemeel water mengsel, en zet het weer op een warme plek.
Als de starter verdubbeld is in volume kan deze in de koelkast.
Dag 5
Haal 100 gram van de starter uit het emmertje, en doe die in het tweede emmertje.
Bewaar het restant in het emmertje, en zet dat weer terug in de koelkast, als backup.
Voeg aan de 100 gram starter de bloem en het water toe. Roer het door elkaar, en zet het weer op een warme plek.
Als dit zich weer verdubbeld heeft kan het weer in de koelkast.
Als je zeker weet dat de nieuwe starter goed rijst, dan kan de inhoud van het andere emmertje weg.
Dag 6
Herhaal de instructie van dag 5
Dag 7
Gebruik vanaf nu nog de helft van de starter om nieuwe te maken.
Dus 50 gram starter, 100 gram bloem en 100 gram lauw warm water.
Maak deze starter vanaf nu naar behoefte aan, en zet hem weer op een warme plek weg. Als hij zich weer verdubbeld heeft is hij klaar voor gebruik in een brooddeeg.
Als je vind dat je zuur desem te zuur word (geur) dan kun je eventueel terug gaan met de hoeveelheid starter naar 25 gram.
Belangrijk!!!!!!
Gebruik nooit alle starter. Je moet ook weer nieuwe kunnen maken.
Bewaar altijd wat oude starter in de koelkast. Mocht het, om wat voor een rede dan ook, een keer mis gaan, dan heb je altijd nog een backup. Anders moet je helemaal opnieuw beginnen. Als je zeker bent van een goede nieuwe starter, pas dan gooi je de oude weg.
Starter blijft zeker 1 maand goed in de koelkast. Als je hem dan weer een keer voedt dan kan hij er weer even tegen.
Als een oude starter weer wilt gaan gebruiken, voer hem dan eerst 2 keer, voordat je er weer brood mee gaat maken. Dit om de zuurgraad een beetje naar beneden te halen.
Zuur desem kan ook prima gebruikt worden als vervanger van broodverbetermiddelen.