Ga terug
+ servings

Zeeuwse bolussen

Soort recept: Kleinbrood
Land van oorsprong: Holland
Trefwoorden: Streekgerecht
Aantal: 24 stuks
Auteur: Carel van Driel

Benodigdheden

  • Deegkrabber
  • Bakpapier
  • Bakplaat

Ingrediënten

Deeg

  • 750 gram Wittebrood bloem (Soubry)
  • 15 gram Droge gist
  • 15 gram Zout
  • 37,5 gram Witte basterdsuiker
  • 75 gram Roomboter
  • 450 gram water

Kaneelsuiker

  • 300 gram Witte basterdsuiker
  • 75 gram Kristal suiker
  • 225 gram Bruine basterdsuiker
  • 23 gram Citroenrasp
  • 8 gram Kaneel

Werkwijze

  • Maak op de gebruikelijke manier een goed gekneed deeg.
  • Laat het deeg 10-15 minuten rijzen en sla het dan door.
  • Laat het nogmaals 10 minuten rijzen
  • Weeg het deeg af in stukjes van +/- 55 gram en bol ze op.
  • Ga ze hierna direct in de kaneelsuiker rollen, en rol ze in 3 stappen uit tot +/- 30-35 cm.
  • Vorm ze, als ze op lengte zijn, tot bolussen, en leg ze op een met papier belegde bakplaat met een opstaande rand.
  • De bakplaat met opstaande rand is belangrijk omdat het een kokende suiker massa word.
  • Laat ze onder plastic 60-90 minuten rijzen.
  • Na voldoende rijs bakken op 230°C of 210°C hete lucht 7-8 minuten
  • Na het bakken zo snel mogelijk omkeren op een tweede met bakpapier bedekte bakplaat, om de stroop goed over de bolussen te laten lopen.
  • Als ze goed afgekoeld zijn, verpakken in plastic, zodat ze niet uitdrogen.

Notities

De bolussen zijn naar een dag eigenlijk pas goed.
Dan plakken ze namelijk lekker.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons even weten hoe het was.